Najveće slovenske banke pod negativnim nadzorom Fitcha

Bez autora
Feb 21 2012

Kreditna agencija Fitch stavila je rejtinge šest najvećih slovenskih banaka pod takozvani negativni kreditni nadzor. To su NLB, NKBM, Abanka Vipa, Gorenjska banka, Banka Celje i Probanka, a Fitch zanima koliko bi slovenske i europske vlasti mogle pomoći u slučaju eventualnih većih problema. Fitch najavljuje i "skeniranje" rezultata banaka iz 2011. godine i napredak u dokapitalizaciji NLB-a koji je tražen od strane Europske bankarske agencije (EBA). EBA je kroz stres-test utvrdila je da NLB treba dokapitalizaciju od 320 milijuna eura i zahtijeva da to bude provedeno do kraja lipnja. NLB je prošle godine imala 233 milijuna eura gubitka u Sloveniji, a na razini cijele skupine s dijelovima koji posluju u inozemstvu gubitak iznosi 239 milijuna eura.

Najveće slovenske banke pod negativnim nadzorom FitchaKreditna agencija Fitch stavila je rejtinge šest najvećih slovenskih banaka pod takozvani negativni kreditni nadzor.

To su NLB, NKBM, Abanka Vipa, Gorenjska banka, Banka Celje i Probanka, a Fitch zanima koliko bi slovenske i europske vlasti mogle pomoći u slučaju eventualnih većih problema.

Fitch najavljuje i "skeniranje" rezultata banaka iz 2011. godine i napredak u dokapitalizaciji NLB-a koji je tražen od strane Europske bankarske agencije (EBA). EBA je kroz stres-test utvrdila je da NLB treba dokapitalizaciju od 320 milijuna eura i zahtijeva da to bude provedeno do kraja lipnja.

NLB je prošle godine imala 233 milijuna eura gubitka u Sloveniji, a na razini cijele skupine s dijelovima koji posluju u inozemstvu gubitak iznosi 239 milijuna eura.

Predsjednik Uprave NLB-a Božo Jašovič izjavio je prošlog tjedna da će za traženu dokapitalizaciju NLB-a u ovoj godini trebati 400 milijuna eura svježeg kapitala te iznio podatak da petinu aktive banaka koje posluju u Sloveniji čine loši krediti.

U međuvremenu Fitch je trećoj slovenskoj banci po veličini, Abanci, umanjio rejting sa BB- na B. Fitch navodi da ocjena eflektira daljnje oštro pogoršanje kvalitete aktive banke i kapitalizacije u posljednjem tromjesečju 2011. godine. Abanka je prošle godine imala gubitke od 119 milijuna eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik